Houtskeletbouw

Houtskeletbouw
Houtskeletbouw

Typisch voor de houtskeletbouw zijn de meerdere lagen van de bouwelementen. Aan iedere laag worden al naargelang technische eigenschappen de volgende functies toegeschreven:

  • Frame: horizontale en verticale lastdraging
  • Beplanking binnen resp. buiten: stutting en functielaag (brandbeveiliging, wind- resp. luchtafdichting, eventueel bescherming tegen weersomstandigheden)
  • Isolatie in holle ruimte: warmte-, geluids- en brandbeveiliging

Ontwikkeling van de houtskelettechniek

De houtskeletbouw werd geïmporteerd uit Noord-Amerika. Daar ontwikkelde het zich uit de traditionele vakwerkbouw van de Europese immigranten. In de Verenigde Staten is 90% van alle eengezinswoningen in deze stijl opgetrokken. Maar ook grote projecten, van soms 7 verdiepingen hoog, vertonen deze bouwwijze (in 2009 een gebouw van 7 verdiepingen in Berlijn).

De houtskeletbouw in West-Europa ontstond in het begin van de jaren ’80, niet in het laatst ook op initiatief van de Duitse timmermansambacht.

Permeabele houtskeletbouw

Als variant op de conventionele houtskeletbouw ontstond in het begin van de jaren ’90 de permeabele houtskeletbouw. Dit is vandaag de dag de standaard onder de houtskeletbouwconstructies. Daarbij wordt de stuttende houten plaat langs de binnenkant van het lastoverdragende houten frame aangebracht en dient deze tegelijkertijd als dampremmende en luchtdichte laag. Zo is een dampwerende laag niet langer nodig. Een dergelijke constructie is op grond van het hoge uitdrogingsvermogen (binnen minder doorlaatbaar dan buiten) bijzonder goed bestand tegen ongewenste vochtontwikkeling.

Houtbouw – Progressieve bouwmethode

Zo kan conform DIN 68 800 van een preventieve chemische houtbescherming afgezien worden. De houtindustrie speelt in op de strenge vereisten van de moderne houtbouw, door onder andere de ontwikkeling van gestandaardiseerde, kwaliteitsconforme houtproducten zoals bv. massief constructiehout (KVH). Een gefundeerde wetenschappelijke ondersteuning op basis van onderzoek en studie toont bovendien aan dat houtbouw de progressieve bouwmethode bij uitstek is.*

 

* Quelle : Infomationsdienst Holz - holzbau handbuch - Reihe 1 - Teil 1 - Folge 7

Houtskeletbouw
Houtskeletbouw
Delen opGoogle+LinkedIn