Brandbeveiliging

Brandbeveiligingsmaatregelen hebben als doel het ontstaan van een brand alsook de verspreiding van vuur en rook te voorkomen. Ze zorgen ervoor dat de brand zo efficiënt mogelijk kan worden geblust en dat mensen en dieren kunnen worden gered.

Doeltreffende bekleding

Het risico op brand is volledig onafhankelijk van de brandbaarheid van de bouwmaterialen.

Vanuit brandbeveiligingstechnisch oogpunt heeft de houtskeletbouw het altijd al goed gedaan. In geval van een zorgvuldige planning en uitvoering kan het gedrag van deze constructies bij brand nauwkeurig berekend worden.

Brandbeveiligingstechnisch doeltreffende bekleding zoals bv. gipsplaten werken in combinatie met sterke en complete isolatiestoffen, zodat een brand in houten ruimtes praktisch uitgesloten is.

Robuust en langdurig draagkrachtig

Bovendien is hout in geval van brand een robuust en goed materiaal. De houtskoollaag die door de warmte gevormd wordt, leidt namelijk tot een relatief langzame effectieve verbranding (naaldhout bijvoorbeeld 0,7-0,8 mm/min). De kern van de structuurelementen worden wegens het geringe warmtegeleidingsvermogen van het hout slechts langzaam warm en blijven langdurig draagkrachtig.

Zo weten brandweermannen ook zeker dat ze nog over afgebrande houten elementen mogen lopen, terwijl staal en beton al lang zouden hebben gefaald. Staal brandt helemaal uit en schiet tekort zonder waarschuwing. Ook bouwelementen uit gewapend beton zijn niet meer draagkrachtig wanneer het wapeningsstaal uitgebrand is.