Woonklimaat & gezondheid van de gebruikers

Prima klimaat

Een goed warmte-isolerend vermogen van de gebouwschil is een wezenlijke vereiste voor een gezond woonklimaat, zowel in de winter als in de zomer.

Door de bij de houtskeletbouw bijzonder warme interne oppervlakken van de exterieure bouwelementen wordt in het koude seizoen reeds bij geringere kamertemperaturen een aangenaam woonklimaat bereikt. De uiterst warmtegeïsoleerde bouwelementen zijn erg bestand tegen warmtedoorgang en vertragen daardoor in de zomer de warmtestroom van de warme buitenkant naar de koelere binnenkant. Zo wordt het nooit te warm in de kamers.

Efficiënt isolatiemateriaal

Indien isolatiemateriaal zoals houtvezels of cellulose-isolatie wordt gebruikt, is tijdens de zomer een bijzonder goede warmte-isolatie mogelijk. Typisch voor deze isolatiestoffen is namelijk hun hoge specifieke warmtecapaciteit.

Schimmel krijgt geen kans

In de discussie over schimmelschade worden vakkundig geconstrueerde en uitgevoerde houten constructies niet eens vermeld. En daar zijn goede redenen toe:

Schimmel kan enkel ontstaan doordat lucht met een relatief hoge luchtvochtigheid met oppervlakken met lage temperaturen in contact komt. Maar zelfs deze lage oppervlaktetemperaturen komen in de houtskeletbouw in de regel niet voor. Voor gebruikelijke dak- en wandconstructies is onder normale omstandigheden het gevaar op dooiwatervorming met andere woorden onbestaande.

Daarvoor is uiteraard een competente planning van de isolatie en luchtdichting, alsook een vakkundige en zorgvuldige uitvoering, vereist.