Fruitteelt: hoe een goede paal herkennen?

Fruitteelt - DURAPost houten palen houten palen voor fruitteelt fruitteelt - Fruitteelt: hoe een goede paal herkennen? fruitteelt - wijngaard - Fruitteelt: hoe een goede paal herkennen? Fruitteelt - Bescherming - Fruitteelt: hoe een goede paal herkennen?

De productie van houten palen voor fruitteelt omvat 3 belangrijke stappen die de kwaliteit van het toekomstige product bepalen. Deze belangrijke stappen moeten met zorg worden uitgevoerd om op die manier de levensduur van de paal te optimaliseren.

De productie van houten palen voor fruitteelt omvat 3 belangrijke stappen die de kwaliteit van het toekomstige product bepalen. Deze belangrijke stappen moeten met zorg worden uitgevoerd om op die manier de levensduur van de paal te optimaliseren.

1.  Een minutieuze selectie

De selectie van het hout is bepalend voor de kwaliteit van de toekomstige paal. Vurehout is bijzonder geschikt voor palen in de fruitteelt. De onderneming Peter Müller is gelegen in het hart van de Ardennen en voorziet zich lokaal, waardoor lange transporten uit Oost-Europa worden vermeden.

Eens aangekomen in de fabriek, wordt het hout volgens verschillende criteria gesorteerd. Eerst dient het rondhout waarvan de diameter niet regelmatig is, vervormd hout of hout dat niet de juiste rechtheid of lengte heeft, te worden verwijderd.

Bij Peter Müller beschikken wij over een geautomatiseerd sorteersysteem. Dit biedt twee belangrijke voordelen:

  • Wij sorteren met zorg het geselecteerde hout en dit volgens hun diameter en lengte.
  • Wij gebruiken voor de productie enkel rondhout dat op alle punten voldoet aan onze kwaliteitsnormen.

2.  Kunstmatige droging: doeltreffend tijdens alle seizoenen

De droging vormt een belangrijke stap in de productie van palen voor fruitteelt. Wanneer het hout in de fabriek aankomt, zijn de cellen ervan verzadigd met water. Dit water wordt tijdens de droging verwijderd, hetgeen het behadelingsproduct toelaat het hout binnen te dringen. Het is dus de kwaliteit van het drogingsproces die de kwaliteit van het impregneerproces zal bepalen.

De kunstmatige droging, zoals deze bij Peter Müller gebeurt, biedt meerdere voordelen. In de eerste plaats wordt de droogtijd drastisch ingekort: het hout moet slechts een week in plaats van meerdere maanden in open lucht drogen. Dit laat dus een hogere reactiviteit toe en een grote flexibiliteit bij de leveringen.

Kunstmatige droging laat ook toe om de kwaliteit van de palen tijdens het hele jaar te waarborgen, daar de onderneming niet afhangt van de weersomstandigheden.

3.  Impregneerproces

De keteldrukmethode: nadat de palen in de autoclaaf zijn geplaatst, wordt er een vacuüm gevormd dat toelaat de poriën van het hout te openen. Het behandelingsproduct wordt onder druk ingespoten en dringt diep in het hout door. Finaal laat men het hout drogen.

Het procedé laat 2 impregneertypes toe:

  • Zoutimpregnatie op de volledige paallengte: bescherming tegen paddenstoelen, zachtrotschimmels en insecten. Dit is de ideale oplossing voor particulieren en plaatsen waar het publiek vaak in contact komt met de paal.
  • Kleurimpregnatie op de volledige paallengte: deze impregnatie biedt dezelfde bescherming als impregnatie met klassiek zout. Het verschil is terug te brengen tot de kleur van het afgewerkt product. Dankzij de kleurpigmenten, die aan het zout worden toegevoegd, zijn de palen bruin in plaats van olijfgroen.

DURAPost houten palen voor fruitteelt: Peter Müller controleert de productie van A tot Z

Sinds meer dan 40 jaar levert Peter Müller aan vele klanten in de fruitteelt en de landbouw in het algemeen. De onderneming heeft haar reputatie gebouwd op de kwaliteit van haar producten. Zij controleert immers de volledige productieketen – gaande van de sortering tot en met de impregnatie met de keteldruk- en/of immersiemethode, zonder de tussenstappen zoals ontschorsing en droging te vergeten.

Daar zij altijd oor hebben voor hun klanten, doen de medewerkers van Peter Müller er alles aan om te voldoen aan hun verwachtingen. De onderneming biedt een ruim gamma DURAPost palen. Zij biedt tevens een antwoord op uitzonderlijke vragen van haar klanten.

Delen opWhatsAppLinkedIn