Huizen met een houten skelet

Huizen met een houten skelet

Wij vormen de plannen van uw architect om tot een moderne constructie. Om deze plannen zo precies mogelijk na te leven, gebruiken wij alsmaar meer technieken die op basis van onze knowhow op punt zijn gesteld.
Huizen met een houten skelet
Huizen met een houten skelet

Bent u van plan om te bouwen? Hierbij enkele vragen die sowieso een antwoord vereisen:

  • In welke mate kan een huis met een houten skelet mij het comfort bieden dat ik wens?
  • Hoe kan ik de luchtdichtheid van de bouwschil van mijn gebouw verzekeren? Welke gevolgen heeft dit voor de omgevingslucht?
  • Welke aspecten van de constructie moeten nauwgezet worden onderzocht om te komen tot een minimaal energieverbruik?
  • Aan welke fysieke eigenschappen van de constructie moet de voorkeur worden gegeven?
  • Hoe kunnen de structurele elementen van het gebouw worden verbeterd om de kosten te verminderen?

Petinente antwoorden op deze vragen krijgen vormt voor u de beste reden om ons te kiezen als uw partner.

Huizen met een houten skelet
Huizen met een houten skelet

Op maat gemaakte diensten voor professionelen

Ongeacht of u op zoekt bent naar een gewone uitvoerder of een echte partner voor uw project, wij passen ons aan uw verwachtingen en eisen.

Deze gepersonaliseerde begeleiding is volgens ons onontbeerlijk. Daarom kunt u tijdens de hele duur van het project flexibel kiezen uit ons dienstenaanbod. Wij passen ons aan uw planning en uw deadlines aan. Als wij, tegen alle verwachtingen in, niet aan uw eisen voldoen, vragen wij u om ons dit duidelijk te melden.

Welke diensten u ook kiest, onze medewerkers begeleiden u tijdens het hele project. Dankzij hun ervaring en hun kennis van de machines zullen zij trachten uw project permanent te verbeteren, zodat u de hoogste mate aan tevredenheid bereikt.

Meting

Als u wenst, begeven wij ons naar de werf en meten wij de afmetingen van uw project op. U kunt ons ook uw metingen laten geworden. Wij zullen eveneens in staat zijn om digitale metingen uit te voeren, hetgeen bijzonder interessant is voor ingewikkelde werven of renovaties.

Ontwerp in 3D met Cadwork

Met het computerprogramma Cadwork kunnen wij een model van uw constructie in 3D maken. Het biedt ons ook de mogelijkheid om een PDF-3D-bestand aan te maken waarmee u uw project vanuit alle gezichtshoeken vóór de realisatie ervan kunt visualiseren. Ten slotte worden de montageplannen in A3-formaat opgesteld en geplastificeerd, zodat deze, eens op de werf, beter bestand zullen zijn tegen het weer in België.

Wij kunnen ook gedetailleerde plannen voorbereiden voor de productie van metalen onderdelen die wij eventueel kunnen laten produceren door een van onze leveranciers. Daarnaast kunnen wij zorgen voor lastenlijsten en facturen.

U kunt het 3D-ontwerp ook zelf maken en ons het bestand met de bestelling van de bewerking overmaken.

Stabiliteitsstudie

De studiebureaus waarmee wij een partnerschap zijn aangegaan, kunnen de stabiliteitsstudie verzorgen en dit volgens de van kracht zijnde normen. Naast de afmetingen van de draagstructuur kunnen wij een lastenplan opstellen met betrekking tot de betontegels, de noodzakelijke verankeringen specificeren, het stutwerk berekenen en u oplossingen aanbieden die beantwoorden aan de eisen op het vlak van zowel stabiliteit als uitzicht.

Raadgevingen

Onze ervaring met u delen en u erbij helpen antwoorden te vinden op de uitdagingen waarmee de bouwsector elke dag te maken krijgt, en dit op zeer uiteenlopende gebieden zoals de stabiliteit, het uitzicht van het gebouw, de akoestiek, de luchtdichtheid, de bescherming tegen vocht, de bestendigheid tegen brand, de isolatie, de berekening van het dauwpunt of de Wufi-studie: dit maakt deel uit van onze taken.

Uitvoering van uw projecten met Hundegger K2+

De bewerking met grote precisie gebeurt door onze computergestuurde Hundegger-machine. Elk onderdeel wordt voorzien van een nummer dat u ook op de montageplannen vindt. De verpakking wordt op een logische manier benaderd. De stalen onderdelen worden al in het atelier gemonteerd en de ijzerwaren worden waterdicht verpakt, klaar om naar de werf te vertrekken.

Behandeling met de keteldrukmethode (autoclaaf)

De houtsoorten kunnen onder druk met zout of gekleurd zout worden geïmpregneerd, en dit in functie van uw wensen.

Premontage

De assemblage van de structuurelementen en de afscheidingen gebeurt in het atelier, waarbij ook het OSB-plaat wordt vastgemaakt en het geheel luchtdicht wordt gemaakt als u dit wenst. Zo kunt u op een consequente manier de tijd die op de werf wordt doorgebracht en de risico's in verband met weersomstandigheden verminderen.

Levering

Wij kunnen u ook gelaagd en gelijmd KVH®-hout leveren evenals pannelen (OSB, Fermacell, houtvezel, meerlagig, enz.), de ijzerwaren, de isolatie, het latwerk, de bekledingselementen, en nog veel meer.

Transport

Wij kunnen het transport en de handenarbeid op de werf verzorgen, en dit op de dagen en tijdstippen die u passen.

Huizen met een houten skelet
Huizen met een houten skelet

Hoe werken we?

Wij werken uitsluitend met geselecteerde partners die deskundig zijn in hun vakgebied: timmerwerk, houtskeletbouw of buiteninrichting.

planification

Planning

Studie, tekenen van plannen en budgettering door ons studiebureau

usinage

Bewerking

Vervaardiging van de structuren in onze productiecentra.

montage

Montage

Transport naar de bouwplaats, montage en installatie door onze partner.

Waarom kan het alleen hout zijn?

Met een houten gebouw van Peter Müller GmbH bent u een enorme stap voor op uw tijd. Energiebesparende bouwmethoden geproduceerd door competente ondernemingen zijn nu eenmaal de toekomst.

Hout, het intelligente bouwmateriaal

Hout is niet alleen de juiste keuze omdat het een hernieuwbare grondstof is en CO² vasthoudt. Hout biedt bovendien „van nature uit“ aanzienlijke bouwtechnische voordelen:

  • Maximale standvastigheid, zelfs bij uiterst gering gewicht
  • Vochtregulerend door interne celwandstructuur
  • Geringe warmtegeleidbaarheid
  • Optimale warmte-isolatie door interne celstructuur

Houtskeletbouw, de intelligente bouwmethode

Warmte-isolatie & energie-efficiëntie

Hout overbrugt warmtebruggen.

Het warmtegeleidingsvermogen is de meeteenheid voor het isolerende karakter van het bouwmateriaal. Hoe lager het warmtegeleidingsvermogen, des te beter het bouwmateriaal isoleert. Dankzij een klein voorbeeld worden de enorme verschillen duidelijk:

Gewapend beton: warmtegeleidingsvermogen 2,30  W/mK 
Constructiehout: warmtegeleidingsvermogen 0,13  W/mK
Cellulose-isolatie: warmtegeleidingsvermogen 0,039 W/mK

Warmtebruggen zijn plaatsen waarop bv. door de materiaalwissel meer warmte wegvloeit dan bij de omliggende bouwelementen. Op grond van het lage warmtegeleidingsvermogen van het hout is het verlies van warmte bij houten bouwelementen uiterst gering. De warmtebruggen die ontstaan kunnen door eenvoudige bouwtechnische maatregelen geminimaliseerd worden.

Over het algemeen zijn muur- en dakconstructies opgebouwd uit een structuur waarbij regelmatig voorkomende dragende elementen (houtstaanders) en uiterst effectief isolatiemateriaal elkaar afwisselen. De bepalende factor voor de invloed van de warmtebruggen bij houten constructies is dus de hoeveelheid constructiehout in de bouwelementen.

(Warmte-)isolatie

Constructies op basis van houtskeletbouw hebben een zeer isolerend karakter, aangezien de draagconstructie en isolatie op dezelfde lijn liggen en nagenoeg de volledige muurdoorsnede voor de warmte-isolatie kan worden gebruikt. Door extra isolatielagen, bv. aan de buitenkant of op een geïsoleerd installatievlak aan de binnenkant, kan zonder problemen een isolatievermogen worden bereikt, dat in een passief huis (U-waarde <- 0,15 W/m²K) vereist is. Zo is reeds een totale bouwdeeldikte van 30 cm voldoende om deze passief huis-standaard te bereiken.

 

Woonklimaat & gezondheid van de gebruikers

Prima klimaat

Een goed warmte-isolerend vermogen van de gebouwschil is een wezenlijke vereiste voor een gezond woonklimaat, zowel in de winter als in de zomer.

Door de bij de houtskeletbouw bijzonder warme interne oppervlakken van de exterieure bouwelementen wordt in het koude seizoen reeds bij geringere kamertemperaturen een aangenaam woonklimaat bereikt. De uiterst warmtegeïsoleerde bouwelementen zijn erg bestand tegen warmtedoorgang en vertragen daardoor in de zomer de warmtestroom van de warme buitenkant naar de koelere binnenkant. Zo wordt het nooit te warm in de kamers.

Efficiënt isolatiemateriaal

Indien isolatiemateriaal zoals houtvezels of cellulose-isolatie wordt gebruikt, is tijdens de zomer een bijzonder goede warmte-isolatie mogelijk. Typisch voor deze isolatiestoffen is namelijk hun hoge specifieke warmtecapaciteit.

Schimmel krijgt geen kans

In de discussie over schimmelschade worden vakkundig geconstrueerde en uitgevoerde houten constructies niet eens vermeld. En daar zijn goede redenen toe:

Schimmel kan enkel ontstaan doordat lucht met een relatief hoge luchtvochtigheid met oppervlakken met lage temperaturen in contact komt. Maar zelfs deze lage oppervlaktetemperaturen komen in de houtskeletbouw in de regel niet voor. Voor gebruikelijke dak- en wandconstructies is onder normale omstandigheden het gevaar op dooiwatervorming met andere woorden onbestaande.

Daarvoor is uiteraard een competente planning van de isolatie en luchtdichting, alsook een vakkundige en zorgvuldige uitvoering, vereist.

Geluidsisolatie

Zorg voor een goede geluidsisolatie en u krijgt er een goede verstandhouding met uw buren bovenop

Het dempen van geluid uit de omgeving en geluid binnen een gebouw wordt met het oog op de woon- en levenskwaliteit steeds belangrijker. In houten constructies wordt er alles aan gedaan om het geluid zo goed mogelijk te isoleren. Daarvoor is echter een zorgvuldige planning en uitvoering van de bouwkundige maatregelen nodig.

Houtbouw en contactgeluidisolatie

Onder contactgeluid verstaan we geluiden geproduceerd door ons lichaam doordat we wandelen, met onze stoel wiebelen of met andere zaken in contact komen. Om te voldoen aan de vastgelegde geluidsisolatiewaarden (bv. conform DIN 4109) is er een grote hoeveelheid aan goedgekeurde plafondbedekkingen beschikbaar. Belangrijk om weten: de regels voor contactgeluidsisolatie die van kracht zijn in de massiefbouw, gelden niet voor de houtbouw!

Voor plafonds tussen twee verdiepingen met zichtbare balken zijn andere maatregelen van kracht dan bij plafonds die zijn bedekt met gyproc of gipskartonplaten. Fundamenteel geldt toch het principe van de gescheiden massa.

Computergestuurde prognose van de geluidisolatie

Indien een plafondconstructie uit hout voldoet aan de vereisten van de contactgeluidsisolatie, voldoet ze doorgaans ook aan de vereisten van de luchtgeluidsisolatie. Een computergestuurde prognose van de geluidsisolatie, zoals Peter Müller GmbH aanbiedt, is een waardevol beslissingsinstrument dat ervoor zorgt dat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Uiteraard is er een nauwgezette implementatie op het bouwterrein nodig om de effectiviteit van de geplande maatregelen te maximaliseren.

Bovendien proberen wij bij Peter Müller GmbH al vanaf de statische berekening van de plafondbalken contactgeluid en problemen i.v.m. akoestische trilling te vermijden. Vanaf een doorzakking van een luttele 6 mm kunnen er bij een plafond bestaande uit houten balken al storende laagfrequente trillingen ontstaan. Een dimensionering van de plafondbalken op basis van dit criterium lost het probleem op voor het nog maar de kop opsteekt.

Geluidsisolatie bij buiten- en binnenmuren

Eindelijk... rust

In tegenstelling tot de conventionele massiefbouw benut de houtbouw het meerwandige principe. Met goedgekeurde materialen wordt er 100% aan de eisen voldaan. Indien er een nog betere geluidsisolatie is gewenst, wanneer men bijvoorbeeld in een luidruchtige buurt woont (nabij een drukke straat, aanvliegroute van vluchthaven etc.), dan kan dit door middel van enkele lichte modificaties zonder problemen worden gerealiseerd.

Ook binnenmuren tussen afzonderlijke kamers of tussen woningen kunnen dankzij een heleboel goedgekeurde constructies de gewenste geluidsisolatie bieden. Ook hier wordt het meerwandige principe en het principe van beplanking met verschillende buigstijfheid met succes toegepast. Naast een zorgvuldige planning, zeker ook van de aansluitingen, is hier een nauwgezette uitvoering uiterst belangrijk. Luchtgeluid vindt nu eenmaal zijn weg doorheen de kleinste voeg.

 

Brandbeveiliging

Brandbeveiligingsmaatregelen hebben als doel het ontstaan van een brand alsook de verspreiding van vuur en rook te voorkomen. Ze zorgen ervoor dat de brand zo efficiënt mogelijk kan worden geblust en dat mensen en dieren kunnen worden gered.

Doeltreffende bekleding

Het risico op brand is volledig onafhankelijk van de brandbaarheid van de bouwmaterialen.

Vanuit brandbeveiligingstechnisch oogpunt heeft de houtskeletbouw het altijd al goed gedaan. In geval van een zorgvuldige planning en uitvoering kan het gedrag van deze constructies bij brand nauwkeurig berekend worden.

Brandbeveiligingstechnisch doeltreffende bekleding zoals bv. gipsplaten werken in combinatie met sterke en complete isolatiestoffen, zodat een brand in houten ruimtes praktisch uitgesloten is.

Robuust en langdurig draagkrachtig

Bovendien is hout in geval van brand een robuust en goed materiaal. De houtskoollaag die door de warmte gevormd wordt, leidt namelijk tot een relatief langzame effectieve verbranding (naaldhout bijvoorbeeld 0,7-0,8 mm/min). De kern van de structuurelementen worden wegens het geringe warmtegeleidingsvermogen van het hout slechts langzaam warm en blijven langdurig draagkrachtig.

Zo weten brandweermannen ook zeker dat ze nog over afgebrande houten elementen mogen lopen, terwijl staal en beton al lang zouden hebben gefaald. Staal brandt helemaal uit en schiet tekort zonder waarschuwing. Ook bouwelementen uit gewapend beton zijn niet meer draagkrachtig wanneer het wapeningsstaal uitgebrand is.

Luchtdichtheid

Luchtdichtheid beschermt de integriteit van de constructie

Een voldoende luchtdichtheid van het gebouw is een basisvereiste, waar koste wat kost aan moet worden voldaan.

De luchtdichtheid is een kwaliteitsvoorwaarde en vereist professionaliteit.

Lekken in de gebouwschil leiden tot verlies van warmte, tochtlucht en een risico op smeltwater in de buitenmuren en het dak. Dankzij de beschermende laag voor luchtdichtheid worden de externe bouwelementen beschermd tegen de verplaatsing van de luchtvochtigheid in de kamers, die op haar beurt ontstaat door allerhande dagdagelijkse activiteiten (bv. koken, wassen, douchen, ademen).

Veiligheid op drie niveaus

In een permeabele houtskeletbouw met een typische gelaagdheid bestaan er drie belangrijke niveaus voor de regeling van de warmte en de bescherming tegen vocht:

  • De winddichting: Deze bevindt zich buiten voor de warmte-isolerende laag. Ze beschermt tegen doorstroming met buitenlucht en zo tegen afkoeling en warmteverlies.
  • De damprem: Deze bevindt zich binnenin, voor de isolatielaag. Ze beschermt de constructie tegen waterdampdiffusie en verhindert smeltwater in het constructie-element.
  • De luchtdichtheidslaag: Deze bevindt zich eveneens voor de isolatielaag en beschermt de gebouwschil tegen directe instromende lucht uit de kamers en het daarmee gepaard gaande gevaar op smeltwater. Bovendien verhindert de laag tochtlucht in de kamers.

De blower door-test biedt zekerheid

De blower door-test is een erkende standaardmethode voor het meten van de luchtdichtheid en opsporing van lekkages. De test moet worden uitgevoerd zolang lekkages nog gedicht kunnen worden; voor het aanbrengen van de beplanking of het installeren van de vloeren dus.

Tip: De blower door-test is een efficiënt instrument om de woning veilig voor de toekomst en waardevast te maken. Een kwaliteitsargument - waarmee u ook uw bank kunt overtuigen.

 

In juni 2010 bereikte Peter Müller een recordwaarde van n50 = 0,23 bij de blower door-test in een houtskeletbouw in Blegny!

Huizen met een houten skelet
Huizen met een houten skelet