Houtskeletbouw, een progressieve en flexibele bouwmethode

Houtskeletbouw, een progressieve en flexibele bouwmethode Houtskeletbouw, een progressieve en flexibele bouwmethode Houtskeletbouw, een progressieve en flexibele bouwmethode Houtskeletbouw, een progressieve en flexibele bouwmethode Houtskeletbouw, een progressieve en flexibele bouwmethode

Houtbouw – Een progressieve bouwmethode. Efficiëntie door optimale voorspelbaarheid

Onze houtskeletbouw kan voor alle plattegronden en gebouwtypes gebruikt worden. De houtskeletbouw is voor de bouw van woningen, grotere wooncomplexen, industriebouw en publieke gebouwen een uiterst geschikt bouwsysteem. Peter Müller GmbH realiseert eengezinswoningen, hotels, kantoren en industriële gebouwen in houtskeletbouw en kan tijdens de planning, constructie, productie en montage putten uit een rijke ervaring.

We kunnen alle constructierasters op basis van de beplankingsdimensies (bv. afmetingen van platen) onafhankelijk van het gebouwraster handhaven. Daardoor worden er tijdens de planning en vormgeving geen grenzen gesteld. Bijzonder rendabele constructies ontstaan wanneer de planners de systeemspecifieke bijzonderheden van de houtskeletbouwwijze in aanmerking nemen.

Houtskeletbouw, een meerlagig systeem

Typisch voor de houtskeletbouw zijn de meerdere lagen van de bouwelementen. Aan iedere laag worden al naargelang technische eigenschappen de volgende functies toegeschreven:

  • Frame: horizontale en verticale lastdraging
  • Beplanking binnen resp. buiten: stutting en functielaag (brandbeveiliging, wind- resp. luchtafdichting, eventueel bescherming tegen weersomstandigheden)
  • Isolatie in holle ruimte: warmte-, geluids- en brandbeveiliging

Ontwikkeling van de houtskelettechniek

De houtskeletbouw werd geïmporteerd uit Noord-Amerika. Daar ontwikkelde het zich uit de traditionele vakwerkbouw van de Europese immigranten. In de Verenigde Staten is 90% van alle eengezinswoningen in deze stijl opgetrokken. Maar ook grote projecten, van soms 7 verdiepingen hoog, vertonen deze bouwwijze.

De houtskeletbouw in West-Europa ontstond in het begin van de jaren ’80, niet in het laatst ook op initiatief van de Duitse timmermansambacht.

Permeabele houtskeletbouw

Als variant op de conventionele houtskeletbouw ontstond in het begin van de jaren ’90 de permeabele houtskeletbouw. Dit is vandaag de dag de standaard onder de houtskeletbouwconstructies. Daarbij wordt de stuttende houten plaat langs de binnenkant van het lastoverdragende houten frame aangebracht en dient deze tegelijkertijd als dampremmende en luchtdichte laag. Zo is een dampwerende laag niet langer nodig. Een dergelijke constructie is op grond van het hoge uitdrogingsvermogen (binnen minder doorlaatbaar dan buiten) bijzonder goed bestand tegen ongewenste vochtontwikkeling.

Houtbouw – Een progressieve bouwmethode

Zo kan conform DIN 68 800 van een preventieve chemische houtbescherming afgezien worden. De houtindustrie speelt in op de strenge vereisten van de moderne houtbouw, door onder andere de ontwikkeling van gestandaardiseerde, kwaliteitsconforme houtproducten zoals bv. massief constructiehout (KVH). Een gefundeerde wetenschappelijke ondersteuning op basis van onderzoek en studie toont bovendien aan dat houtbouw de progressieve bouwmethode bij uitstek is.*

Efficiëntie door optimale voorspelbaarheid

De houtskeletbouw is een efficiënt bouwsysteem met een uiterst duidelijke draagstructuur. Daardoor is het realiseren van een begrijpelijke en berekenbare draagconstructie probleemloos mogelijk. De gebruikelijke criteria van de lastoverdracht en stutting moeten evenzo gecontroleerd worden als de bouwfysische aspecten en de richtlijnen inzake brandbeveiliging. Het ontwerp van de draagconstructie en de architectuur moeten hand in hand gaan.

Voor de ontwikkeling en het bewijs van individuele, projectgerelateerde details is het nodig dat er in team wordt gedacht. Peter Müller GmbH biedt u een vakkundig, discipline-overkoepelend netwerk bestaande uit eigen planners en partnerbureaus aan voor civiele techniek, bouwfysica, technische gebouwuitrusting en architecten.

Wilt U uw project met onze experten bespreken?

Neem nu contact op!

* Bron : Infomationsdienst Holz - holzbau handbuch - Reihe 1 - Teil 1 - Folge 7