Luchtdichtheid

Luchtdichtheid beschermt de integriteit van de constructie

Een voldoende luchtdichtheid van het gebouw is een basisvereiste, waar koste wat kost aan moet worden voldaan.

De luchtdichtheid is een kwaliteitsvoorwaarde en vereist professionaliteit.

Lekken in de gebouwschil leiden tot verlies van warmte, tochtlucht en een risico op smeltwater in de buitenmuren en het dak. Dankzij de beschermende laag voor luchtdichtheid worden de externe bouwelementen beschermd tegen de verplaatsing van de luchtvochtigheid in de kamers, die op haar beurt ontstaat door allerhande dagdagelijkse activiteiten (bv. koken, wassen, douchen, ademen).

Veiligheid op drie niveaus

In een permeabele houtskeletbouw met een typische gelaagdheid bestaan er drie belangrijke niveaus voor de regeling van de warmte en de bescherming tegen vocht:

  • De winddichting: Deze bevindt zich buiten voor de warmte-isolerende laag. Ze beschermt tegen doorstroming met buitenlucht en zo tegen afkoeling en warmteverlies.
  • De damprem: Deze bevindt zich binnenin, voor de isolatielaag. Ze beschermt de constructie tegen waterdampdiffusie en verhindert smeltwater in het constructie-element.
  • De luchtdichtheidslaag: Deze bevindt zich eveneens voor de isolatielaag en beschermt de gebouwschil tegen directe instromende lucht uit de kamers en het daarmee gepaard gaande gevaar op smeltwater. Bovendien verhindert de laag tochtlucht in de kamers.

De blower door-test biedt zekerheid

De blower door-test is een erkende standaardmethode voor het meten van de luchtdichtheid en opsporing van lekkages. De test moet worden uitgevoerd zolang lekkages nog gedicht kunnen worden; voor het aanbrengen van de beplanking of het installeren van de vloeren dus.

Tip: De blower door-test is een efficiënt instrument om de woning veilig voor de toekomst en waardevast te maken. Een kwaliteitsargument - waarmee u ook uw bank kunt overtuigen.

 

In juni 2010 bereikte Peter Müller een recordwaarde van n50 = 0,23 bij de blower door-test in een houtskeletbouw in Blegny!